Seksuologische begeleiding – Michelle Hufkens

Bij deze vorm van therapie kan er in drie stappen worden gewerkt. Er wordt begonnen met informatie over lichamelijke, psychische en relationele aspecten van seksualiteit en ook mythes die hiermee samen hangen. Als tweede stap kunnen oefeningen worden aangeboden om bepaalde struikelblokken te ontdekken en te overwinnen. Tenslotte kan het van belang zijn om individuele of relationele problemen uit te diepen en past de therapie binnen een bredere vorm van psychologische begeleiding.

Veelvoorkomende thema’s zijn:

  • Bezorgdheden omtrent seksueel verlangen, opwinding (bv. vochtig worden en erectie) en orgasme
  • Bezorgdheden omtrent pijn bij het vrijen en angst (bv. vulvodynie, vaginisme of dyspareunie)
  • Bezorgdheden omtrent genderidentiteit (transgender), seksuele oriëntatie en de expressie ervan
  • Bezorgdheden omtrent van de norm afwijkende seksualiteit (bv. BDSM, seksverslaving, etc.)