Ademhaling

Ademhalen is iets alledaags. Vaak zijn we er ons niets eens van bewust. Goed ademen is echter van levensbelang. Elke baby wordt geboren met de “natuurlijke adem- en stemreflex”. Dit wil zeggen dat elke baby zijn of haar stem op de juiste manier gebruikt en combineert met een lage buikademhaling. Mensen verliezen deze reflex gedurende het leven maar dat ondervinden we pas als er iets fout gaat of als ademen niet meer goed voelt.

Welke fysieke klachten kan je ervaren?

  • Ademhalingsproblemen,
  • Hyperventilatie
  • Paniekaanvallen
  • Stemproblemen: heesheid, spanning ter hoogte van je strottenhoofd, stemvermoeidheid
  • Nekpijn
  • Pijn aan het kaakgewricht

Welke mentale klachten kan je ervaren?

  • Gebrek aan zelfvertrouwen tijdens het spreken
  • Nervositeit
  • Angst voor een spreekopdracht of spreken in het dagelijks leven

Naast het aanleren van een goede ademhalingstechniek bij de logopedist, is het van belang dat de oorzaak wordt aangepakt. Daarom kan een samenwerking met onze osteopaat en/of psychologen aangewezen zijn.