Supragastrisch boeren & rumineren

Ervaar je overmatig boeren of komt je eten met regelmaat terug op na de maaltijd? Dan is er mogelijk sprake van supragastrisch boeren of rumineren. Beide zijn gedragingen die zich onbewust in je systeem hebben genesteld, vaak in stressvolle of traumatische periodes.

Supragastrisch boeren

Supragastrisch boeren oftewel ‘bovenmaags boeren’ ontstaat vaak plots en kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Meestal heb je zelf geen idee wat de oorzaak is en is het ook moeilijk om de boeren te verminderen of te beheersen. Soms wordt de diagnose al gesteld bij een bezoek aan een gastro-enteroloog. Tijdens onze logopedische therapie leer je om dit boeren terug onder controle te krijgen dankzij verschillende technieken en oefeningen. Hiervoor werken we ook vaak samen met onze osteopaat en/of psycholoog.

Rumineren

Wanneer je eten met regelmaat terug opkomt en je het terug moet wegslikken of uitspuwen, kan er sprake zijn van rumineren. Rumineren beperkt vaak je sociaal leven: samen eten of op restaurant gaan is soms niet meer mogelijk. Ook rumineren kan je terug onder controle krijgen door inzicht te krijgen in de werking van dit gedrag, ademhalingsoefeningen en andere technieken bij de logopedist, in samenwerking met onze osteopaat en indien nodig ook onze psycholoog.