Stemstoornissen en stemcoaching

“The human voice is the most beautiful instrument of all, but it’s the most difficult to play with.” – Richard Strauss.

Stem is een complexe samenwerking tussen verschillende lichaamsfuncties: houding, ademhaling, articulatie, resonantie en stemplooitrilling. Een goed evenwicht tussen al deze functies is de sleutel tot een gezonde stemgeving. Deze lichaamsfuncties zijn hele gevoelige structuren waardoor het mogelijk is dat er stemproblemen ontstaan. Deze stemproblemen kunnen ontstaan door een verkeerd stemgebruik en/of ze kunnen een organische oorzaak hebben, bijvoorbeeld een stembandknobbel.

Daarnaast kan een osteopaat complementair werken aan de stemtherapie. De gevoelige lichaamsfuncties voor de stem, zoals hierboven omschreven, kunnen immers onder hevige spanning komen te staan. De osteopaat gaat hierbij een aanvullende rol spelen door deze lichaamsfuncties te herstellen in hun mobiliteit waardoor de functionaliteit verbetert en bijgevolg dus ook de stem. Onze osteopaat heeft een specifieke bijscholing gevolgd omtrent de nek, kaak- en halsregio.